Winti-prei
Door: Gerlin
Blijf op de hoogte en volg gerlin
20 November 2007 | Suriname, Paramaribo
Jullie zullen het niet geloven, maar Maaike en ik beginnen het druk te krijgen met onze stage en de daarbij behorende afstudeerproject, maar 'no spang' is nog wel van toepassing.
De leerlingen hebben inderdaad problemen en ze beginnen bij ons langs te komen. Natuurlijk is het niet leuk dat ze problemen hebben, maar ontzettend leuk om voor hun een luisterend oor te kunnen zijn. De eerste gesprekken waren gesprekken met twee vrouwelijke leerlingen die gevochten hadden samen. Om de beurt werden ze naar ons gestuurd. De eerste kwam met een gescheurde uniform binnenlopen…
Ook komen ze langs om gezellig met ons te praten in hun pauze. Vorige week met een jongen gepraat die vertelde ons niet naar de beurs te gaan en lekker te gaan slapen. Diezelfde pauze kwam een meisje binnen om gezellig te kletsen. Ze vertelde dat Nederlanders snel piercings en tattoo’s laten zetten. Surinaamse meisjes zijn snel met seksuele contacten en zijn op dat gebied juist ruig.
Als laatste, maar zeker niet minder belangrijk, hebben we een winti-prei meegemaakt. Winti is een bijgeloof van de creoolse bevolkingsgroep. Ik heb al eerder verteld over een trance op een begrafenis en die hoorde ook bij de winti. Nu had het een gezelligere wending dan een begrafenis, namelijk een verjaardag van een vrouw van 70 die haar verjaardag in combinatie met een winti-prei vierde. We moesten in het rood gekleed, dus was onze winkelzaterdag in thema van de kleur rood. Het feest was inderdaad helemaal rood. Iedereen had rood witte kleding en zelfs de drinkbekers waren rood. Verder was de tuin, met dak, versierd met ballonnen en doeken. Er was een Surinaams bandje die elke 3 minuten muziek speelde. Wij gingen zitten en kregen een angisa(hoofddoek) van de gastvrouw. Ik kreeg er een die al gevouwen was, met een creoolse vrouw als model waardoor hij erg weid zat op mijn weinig bedeelde haarbos(vergeleken bij de creeolse kroesharen).
Wanneer het muziek een goed dansritme had gingen alle mensen opstaan en dansen in een cirkel. Je moet het je voorstellen als de polonaise, maar dan zonder springen; handen op schouders en blèren. Deze mensen staan tegen elkaar aan en wiegen met hun heupen, de dansvloer was erg druk waardoor je praktisch stilstaand stond te dansen in een kring. Een aantal mensen hadden blote voeten en raakten in trance. Ze begonnen dichtbij het bandje wild te dansen. Wanneer ze diep in trance raakten, deed elk persoon iets anders:
- Eentje deed een vrouw na die het erf schoonmaakte. Ze pakte een bezem en veegde de vloer tijdens het wilde dansen.
- Een ander ging drank pakken en ging ermee naar mensen toe die het moesten drinken
- Weer een ander leek mensen te zegenen. Mensen liepen dan naar haar toe omdat ze gezegend wilde worden.
- Een vrouw ging een dikke sigaar roken en voelde zich na de trance niet goed, ontzettende hoofdpijn leek ze te hebben en snel daarna begon ze op haar stoel te trillen.
- Als laatst zag ik nog een jongen die in trance raakte, maar hij had zijn schoenen nog aan. Hierdoor werd hij nog onrustiger en begon hij zijn schoenen uit te trappen. Iedereen hielp hem daarbij zodat hij minder wild zou gaan doen.
De mensen die in trance raakten kregen meel, om het op hun gezicht; voeten en handen te kunnen doen. Dit schijnt ze tot rust te brengen.
Dat was dus een hele belevenis. We hadden dit niet willen missen. Ook niet voor de zwarte Sinterklaas die helaas op dezelfde dag en tijdstip was op een andere lokatie. We zullen hem maar moeten verbeelden, net als ik jullie dat adviseer.
Tot snel weer!! Worden jullie al doodgegooid met sinterklaas/kerstspullen en eten? Hier is de 'oud en nieuw' hype al begonnen:)
Veel liefs Gerlin
20 November 2007 - 20:47
Maartje:
He Gerlin,
Volgens mij ben ik de eerste die nu een berichtje plaats, dat kan ook niet anders want wij zitten qua tijdsverschil niet zo ver bij elkaar vandaan ;-)
Jullie hebben het erg naar jullie zin lees ik wel. Mooie omgeving daar hoor! Ik ben benieuwd hoe jullie stage is verlopen; in februari zien we elkaar weer op school in NL :S
Nu nog even genieten! Dat doe ik ook nog even hier op Curacao..!
Groetjes Maartje -
21 November 2007 - 10:00
Marieke:
Hey ger!
Nou die Angisa staat je erg goed!! Leuk om dit soort feestjes mee te maken... kom je dicht bij de cultuur van deze mensen! Op plaatjes of in boekjes is het toch anders dan wanneer je het zelf kun ervaren! Lekker dat het met stage en jullie afstudeeropdracht ook goed verloopt!!
Liefs mariek -
21 November 2007 - 20:55
Kim:
WOW dat school plein heb ik nog nooit zo vol zien staan met water! Prachtig....
Fijn te horen dat het op stage goed gaat. Leuk he? Als de leerlingen je beginnen te waarderen! Succes met jullie afstudeer opdracht. Ben benieuwd hoe jullie het vorm gaan geven....
Groetjes Kim -
23 November 2007 - 18:30
Pap/mam:
Ha lieve Ger,
Die angisa staat je werkelijk schattig!
En als wij het goed begrepen hebben is hij zo gevouwen dat mannen kunnen zien dat je op de hoek van de straat te ontmoeten bent. Om lekker te gaan wandelen.
Maar je stage begint nu goed te lopen en daar zijn wij blij mee. Dus nog even en dan heb je helemaal geen tijd meer.
Opa is druk met de computer en volgens ons duurt het niet lang meer of je krijgt een berichtje.
Verder gaan wij met de familie een andere sinterklaas vieren, heerlijk snoepen, eten en spelletjes doen. Ook erg gezellig!
Nou we bellen je gauw weer.
Liefs -
26 November 2007 - 11:20
Els En Hans:
Lieve Gerlin,
Hoe is het met je, wat een bijzondere verhalen heb je allemaal te vertellen,en mooie fotos!
Leuk om te lezen en te zien hoe je leven is in Surinama, en dat je daar ook echt wat kan betekenen voor de kinderen waar je mee werkt.
Geniet van alles wat nog komt en veel plezier met je stage, we blijven je volgen.
Daaag Gerlin, veel groeten van Els en Hans